Uwaga hodowcy drobiu! Zagrożenie ptasią grypą podtypu H5N1
W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N1, na terenie województwa małopolskiego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Dąbrowie Tarnowskiej informuje o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji, przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w tym szczególności:
- zabezpieczenie budynków w których utrzymywany jest drób, przed dostępem dzikich zwierząt w tym dzikiego ptactwa,
- zabezpieczenie pasz i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa,
- nie karmienie i nie pojenie drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego, przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu,
- stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób,
- zgłaszanie przypadków podejrzenia choroby zakaźnej drobiu odpowiednim jednostkom (lekarzowi weterynarii, Wójtowi/Burmistrzowi).
Wymagania dla hodowców drobiu zawarte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwych grypy ptaków z dnia 4 kwietnia 2017 r. (Dz. U. 2017r, poz. 722)
Opracowanie: Mieczysław Mamulski
Wprowadzenie: Karol Mikos 01.03.2022 r.
W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N1, na terenie województwa małopolskiego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Dąbrowie Tarnowskiej informuje o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji, przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w tym szczególności:
zabezpieczenie budynków w których utrzymywany jest drób, przed dostępem dzikich zwierząt w tym dzikiego ptactwa,
zabezpieczenie pasz i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa,
nie karmienie i nie pojenie drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego, przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu,
stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób,
zgłaszanie przypadków podejrzenia choroby zakaźnej drobiu odpowiednim jednostkom (lekarzowi weterynarii, Wójtowi/Burmistrzowi).
Wymagania dla hodowców drobiu zawarte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwych grypy ptaków z dnia 4 kwietnia 2017 r. (Dz. U. 2017r, poz. 722)
Opracowanie: Mieczysław Mamulski
Wprowadzenie: Karol Mikos 01.03.2022 r.